Strafor un (EPS) nin Yapılarda Kullanımı
Strafor (EPS) hem sıcağa hem soğuğa karşı binanızı koruyan kapalı gözenekli çok iyi bir ısı yalıtım malzemesidir. Bu özelliği tanecikler içine sıkıştırılmış hava sağlamaktadır. 1950’li yıllarda Avrupa’da kullanılmaya başlanmış 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren Avrupa Birliğine giriş sürecine paralel olarak standartların oluşturulması ile ülkemizde de kullanımı giderek artmıştır.
MT Tasarım 2005 yıldan beri strafor köpük üreterek ülkemizin enerji verimliliğine katkıda bulunmaktadır. strafor duvar paneli makalesini inceleminizi tavsiye ederiz.
Yapılarda (EPS) Strafor Kullanım Alanları
Binanın en fazla ısı kaybeden kısmı dış duvarlardır. Isı yalıtımsız duvarlarda kışın ısı kaybı, yazında bina içi sıcaklığının yükselmesi sonucu klima kullanımıyla enerji sarfiyatı ortaya çıkmaktadır. Sarfedilen enerjiyi azaltmanın yolu duvarlara ısı yalıtımı yapmaktır. Dış duvarlarda ısı yalıtımı;
Dış Yüzeyden Yalıtım: (Kullanılması gereken 16kg/m3 B1 sınıfı EPS strafor
yapı fiziği yönünden en uygun sistem olup uygulamada mantolama olarak bilinmektedir. Strafor levhalar binayı dışarıdan manto giydirmiş gibi sarar. Bu şekilde ısı köprülerinin oluşması önlenir. kullanılacak levhaların dinlendirilerek boyut stabilitesini sağlamış olması gerekmektedir. Alev yürütmeyen buhar geçirgenlik direnci düşük köpük levhalar ısı yalıtımı görevini en iyi şekilde yerine getirir.
Mantolamada kullanılan yeni nesil gri renkli polistren beyaz renge göre %20 oranında daha düşük ısı iletkenlik değeri λ (Lambda) ya sahiptirler. Bu özellikten dolayı 5 cm kalınlıkta beyaz plaka yerine 4 cm kalınlıkta gri strafor plaka aynı ısı yalıtımını sağlamaktadır. Gri ürünlerin bu özelliği hammadde üretimi esnasında grafit veya karbon takviyesi sağlamaktadır.
Mantolama yeni binalara olduğu gibi mevcut binalara da kolayca uygulanabilmektedir. Mevcut binalarda tüm işlem bina dışında gerçekleştiğinden binada oturanları rahtsız edecek herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Bina hareketleri esnasında ince sıvada çatlaklar ve yüksek buhar direnci oluşacağından 16kg/m3 strafor (EPS) dışında başka ısı yalıtımı malzemesi kullanılırsa yoğunluğun yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.
İç Yüzey ısı Yalıtım (Kullanılması gereken EPS 20-35 kg/m3)
İç tarafta ısı yalıtımı yapı fiziğine uygun değildir. Sürekli kullanılan binalarda zorunlu kalmadıkça önerilmez. Döşemede ve iç duvar birleşimlerinde ısı köprüleri oluşur kiriş ve kolonlar yalıtılamaz. İç taraftan yalıtım hızlı ısınma sağladığı için konferans salonu vb uzun aralıklarla kısa süreli kullanılan binalar için uygundur. Bu sistemde kullanıla strafor levhalar kaplamasız bırakılmamalıdır. Sıva, alçı pano, sunta vb kaplamalar uygulanmalıdır.
TERAS ÇATILAR(Kullanılması gereken strafor 20-30 kg/m3)
Yoğunluk seçimi üzerinde gezilip gezilmemesine ve köpük levhalara gelecek yüklere bağlı olarak yapılır. Isı yalıtımı sadece sıcağı ve soğuğu önlemekle kalmaz betonarme döşemeyide ısı gerilmelerden ve tahribatlardan korur.
Eğitimli Çatılarda Isı Yalıtımı (Kullanılması Gereken Polistiren Köpük 16-20 kg/m3)
strafor levhalar eğimli çatılarda mertek üstünde, mertek arkasında, mertek altında olmak üzere 3 şekilde kullanılabilir. Mertek üzerinde strafor levha su yalıtım memhranı üzerinde kullanılır. Mertek arasında veya mertek altında polistren levhaların lambri, alçı pano vb. malzemelerle kaplama imkanı vardır.
Çatı Arası Döşeme Isı Yalıtımı (Kullanılması Gereken strafor 16-20 kg/m3)
Çatı arası hiç kullanılmıyorsa köpük levhalar yanyana dizilerek yapıştırıcı ile yere sabitlenebilir. Kullanılan çatı aralarında strafor levhaların üzeri bir şap ile kaplanabilir.
Hatveli Çatıların Isı Yalıtımı (Kullanılması gereken Polistren Köpük 16 kg/m3)
Yaygın olarak kullanılan hatveli çatı kaplamaları (Ondulin, Corrubit vb)’nın şekline göre özel olarak kesilip hazırlanan strafor levhalar tam hatvelere oturur ve mekanik sabitleme yapılır.
Döşemelerde Isı Yalıtımı (Kullanılması Gereken Strafor ≥ 20kg/m3)
strafor plakalar zemin döşemelerinde su yalıtımı ile birlikte kullanılırlar. Üzerine yük gelecek döşemelerde tahmini yüklere göre uygun yoğunlukta strafor seçilerek uygulama yapılır.
Bodrum Tavanları (Kullanılması gereken Köpük yoğunluğu 16-20 kg/m3)
Bodrum katlarının daire ile birleştiği döşemelerde ısı yalıtımı yoktur. Bodrum tavanı uygun yoğunluktaki strafor levhaların yapıştırıcı ile tavana yapıştırılması suretiyle yalıtılır. polistren plakaların yüzeyine file uygulaması sonrası sıva yapılabilir.
Binalarda Yerden Isıtma Plakası strafor (Kullanılması gereken strafor yoğunluğu 24-30 kg/m3)
Yerden ısıtma sisteminde sıcak su boruları şap altında kalmaktadır. Polistren yerden ısıtma plakası boruların altına konularak sıcak kaybı önlenir aynı zamanda borular polistiren plakaya monte edilir.
Çıkma Altları (Konsol)(Kullanılması gereken strafor dansitesi 16 kg/m3)
Apartmanlarda giriş katından sonra genelde çıkmalar (konsol) bulunur. Bu çıkmaların altı açıkta kaldığından dairelerde büyük ısı kayıplarına yol açar. polistren plakalar çıkmalara alttan yapıştırılır ve file uygulaması sonrası sıva ile kapatılır.
Binalarda Dolgu Malzemesi Olarak strafor (Kullanılması gereken strafor yoğunluğu 10-16 kg/m3)
Geleneksel asmolen malzemelerin yerini kullanım kolaylığı, binaya yük getirmemesi, darbe sesi yalıtımın katkısı dolayısıyla köpük dolgu malzemesi almıştır. strafor istenilen yoğunlukta (E) sınıfı hammadde ile üretilmekte kullanıcının talebi doğrultusunda 23x40x100 cm, 25x40x100 cm vb ebatlarda kesilerek teslim edilmektedir.
Söve Nedir Konusu ile ilgili kaynak sayfa için TIKLAYINIZ
Binalarda mantolama yapıldıktan sonra dış görünüşlerinin dekore edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. METPOR cnc makinalarda istenilen şekil ve ebatlarda kesilerek söve dekoratif dış cephe malzemesi olarak kullanılır.
Butik Pasta Strafor Modelleri Birbirinden farklı şekillerde hazırlanan butik pasta modelleri...
Cupcake Stand Fiyatları Özellikle organizasyonlarda kullanabileceğiniz strafor cupcake nerede...
Strafor Makaron Kulesi Modelleri Farklı modellerde hazırlanmış olan strafor makaron kulesi için...
Strafor Parti ve Organizasyon Ürünleri Parti organizasyon içerisinde olanlar için birbirinden...